Tolerans “official selection” in brooklyn film fest congrats team!
http://www.akbanksanat.com/web/560-10953-1-1/akbank_sanat/8__kisa_film_festivali/program/19_mart
Pazartesi
13:00 Festival Kısaları ( A )
A.1- Tolerans – 17′
A.2- Musa – 20′
A.3- Jerry – 15′
A.4- Dinozor – 15′
A.5- Ben Geldim Gidiyorum – 15′
15:30 Festival Kısaları ( B )
B.6- Dua – 14′
B.7- Kahverengi ve Siyah – 19′
B.8- Sessiz – 14′
B.9- Cneydo – 16′
B.10- Dışardakiler – 24′
18:30 Uluslararası Bölüm ( A )
A.1- Ashley Amber – 22′
A.2- WARdisease – 8′
A.3- Susya – 15′
A.4- Doctor Rao – 7′
A.5- La Media Pena – 14′
20:30 Festival Kısaları ( C )
C.11- Geray®ş – 16′
C.12- Korkuluk – 10′
C.13- Gerçek Bir Hikayeden Uyarlanmıştır – 19′
C.14- Susmaz Sokak – 24′
C.15- Ekmeğin Hakkı – 10′
Etkinlikler Ücretsizdir.
Davetiyeler etkinlik günü etkinlik saatinden 1 saat önce Akbank Sanat gişesinden temin edilebilir.
http://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/720198-akbankin-kisalari-belli-oldu
Bu yıl 19-29 Mart 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Akbank Kısa Film Festivali kapsamında gerçekleştirilecek “Kısa Film Yarışması”nın ön eleme sonuçları belli oldu
28 Şubat 2012 Salı, 15:33:39
Festivalin yarışma ve yarışma dışı kategorilerine bu yıl toplam 557 filmin başvurdu.
Belgesel yönetmeni Emel Çelebi, kurgucu Bora Gökşingöl ve yönetmen Selim Evci’den oluşan ön eleme jüri kurulunun değerlendirmesi sonucu, yarışmalı bölüme katılan eserler arasından 20 kurmaca film ve 10 belgesel olmak üzere toplam 30 kısa film “Festival Kısaları” bölümünde izleyicilerle buluşmaya hak kazandı.
Festivalin “En İyi Kurmaca Film”i seçecek Kurmaca Kategorisi Jüri Kurulu; Yapımcı Zeynep Özbatur, Oyuncu Uğur Polat, Sinema Yazarı Cüneyt Cebenoyan, Yönetmen Seren Yüce ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı’dan oluşuyor.
“En İyi Belgesel Film”i belirleyecek Belgesel Kategorisi Jüri Kurulu’nda ise; Yazar Yekta Kopan, Belgesel Yönetmeni Ethem Özgüven ve Aysim Türkmen, Gazeteci ve Sinema Yazarı Burçak Evren ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı yer alıyor.
Ana jürinin değerlendirmesinin ardından düzenlenecek festivalin ödül töreninde, “En İyi Kurmaca Film” ve “En İyi Belgesel Film” 8.000 TL ile ödüllendirilecek.
20 ülkeden 110 film, 40 seans, 11 söyleşi ve atölye çalışması, sinema dünyasından 21 konuğun yer aldığı Akbank 8. Kısa Film Festivali’nin kapısı 10 gün boyunca herkese açık olacak ve tüm etkinlikler ücretsiz olarak Akbank Sanat’ta izlenebilecek.
Ayrıca film gösterimleri, Akbank Sanat’ın kafesinde de eş zamanlı olarak gösterilecek.
Ön elemeyi geçen kurmaca filmler
1. Tolerans- Besi Adut
2. Musa- Serhat Karaaslan
3. Jerry- Kaan Müjdeci
4. Dua- Tuna Balkan
5. Kahverengi ve Siyah- Bedir Afşin
6. Sessiz- L.Rezan Yeşilbaş
7. Gerayîş- Çetin Baskın
8. Korkuluk- Adem Demirci
9. Gerçek Bir Hikâyeden Uyarlanmıştır- Kerem Keskin
10. Asker- Murat Çetinkaya
11. Saman Makinası- Ersin Mert
12. Tam Ekran- Barış Hancıoğulları
13. Mi Hatice- Denis Metin
14. Başlangıç- Yiğit Evgar
15. La Quatorziéme- Hüseyin Aydın
16. Bağ- Mehmet Kemal Bayrak
17. Onaksibir- Can Emre
18. Baydara “Edra’nın Kaderi”- Can Eren
19. Ali Ata Bak- Orhan İnce
20. Alala- Ahmet Baturay Tavkul
Ön elemeyi geçen belgesel filmler
1. Sahnenin Haykırışı- M. Cengiz Tünay
2. Dinozor – Zümrüt Çavuşoğlu
3. Ben Geldim Gidiyorum- Metin Akdemir
4. Cneydo- Hüdai Ateş
5. Dışardakiler- Hüseyin Aydın
6. Susmaz Sokak- Elif Mermer
7. Ekmeğin Hakkı- Ayhan Aslan
8. Yalnızlığın İki Yüzü- Serhat Çatak
9. Kadim- Okan Avcı
10. Pantolon Balığı- Kurtuluş Yiğit Demiralp, Emre Karakaş
“Yarışma Dışı Gösterim” bölümünde gösterilecek filmler
1. Rüzgarın Çocukları- Ahmet Çadırcı
2. Nolya- M. Cem Öztüfekçi
3. Kelimeler ve Teyze- Nazlı Dönmez
4. Ekmek- Koray Sevindi
5. Gel-git- Akile Nazlı Kaya
6. Kahve Molası- Emre Ergenç
7. Ayn- Nefes Polat
8. Ekmeğim- Hakan Ün
9. Yol Hikayesi- E. Mert Kökver
10. Memur – Mehmet Emin Yıldırım
Festival kapsamında düzenlenecek kısa film yarışmasının jürileri belli oldu…
Engellilik, iş göremezlik konularında kısa ve uzun metrajlı filmlerle farkındalık yaratmak ve toplumda bu bilincin güçlenerek yayılmasını sağlamak amacıyla Mind the AD-İstanbul tarafından bu yıl 2.’si gerçekleştirilecek olan Uluslararası Engelsiz Film Festivali, 30 Nisan – 5 Mayıs 2012 tarihleri arasında düzenlenecek. Bu yılki ana temasını “Herkes İçin Eşit Yaşam Koşulları, Eşit Saygı ve Adalet” olarak belirleyen festivalin kısa film yarışması jürileri belli oldu.
Festival kapsamında teması “Herkes İçin Eşit Yaşam Koşulları, Eşit Saygı ve Adalet” olan bir yarışma düzenlenecek ve bu kapsamda En İyi Kısa Film, En İyi Senaryo ve Jüri Özel Ödülleri sahiplerini bulacak. En İyi Kısa Film ve En İyi Senaryo yarışmalarının jürileri şu isimlerden oluşuyor: Banu Bozdemir, Beste Bereket, Bülent Doruker, Cemil Ağacıkoğlu, Ece Uslu, Ege Görgün, Görkem Yeltan, Hüseyin Kuzu, Selçuk Aydemir, Tolga Afşin Kaya ve Zeynep Özbatur Atakan.
Yarışmaya katılacak filmleri belirleyecek olan Ön Değerlendirme Jürisi’nde ise ödüllü kısa filmciler ve Kısa Film Ruhu’nu ısrarla koruyan genç sinemacılar bulunuyor. Seçimleriyle yarışacak filmleri Ana Jüri’ye iletecek olan isimler ise şöyle: Melis Z. Pirlanti (beyazperde.com Genel Yayın Yönetmeni ve Sinema Yazarı), Bessy Adut (Kısa Film Yönetmeni), Ayşegül Yadigar (Kısa Film Yönetmeni), Heval Hazal Kurt (Yönetmen-Yapımcı), Armağan Lale (Yardımcı Yönetmen), Ahmet Turgul (Kısa Film Yönetmeni), Beyçin Uygur (Metin Yazarı), Memet Sefa Öztürk (Klasik Bale Sanatçısı).
Son katılım tarihi 1 Nisan 2012 olarak belirlenen yarışmaya katılmak ve başvuru koşullarını okumak için www.engelsizfilm.com web sitesini ziyaret edebilir ve festival@engelsizfilm.com adresinden festival ekibine ulaşabilirsiniz.
Beyazperde Röportaj Link: http://beyazperde.mynet.com/sinemasaldetay.asp?id=4346
Bessy Adut (Kısa Film Yönetmeni)
İkinci El Kısa Film Festivali kapsamında, özel seçki olarak kısa filmlerini izledik. Öncelikle kendini tanıtır mısın?
Tabii ki. Öncelikle Beyazperde’nin en sevdiğim sinemayla alakalı internet sitesi olduğunu belirtmek ve teşekkür etmek istiyorum. İstanbul doğumluyum, 27 yaşındayım ve son 7 senemi sanatın 7. dalı olan sinemaya adamış durumdayım. Çocukluğumdan beri her zaman filmlerin içine giren ve büyülenen bir yapım oldu. Bunun yanısıra kamerayı çok küçük yaşta elime alıp çekimler yapmaya başlama fırsatım oldu. Zaten sanatçı bir tarafım olduğu ailem tarafından fark edilmişti, tek tek her bir sanatı denedikten sonra hepsini de içine aldığı için sinemayı seçtim ve ona bağlandım. Sanırım en büyük aşkım sinema oldu ve bu evlilik sonsuza kadar sürecek gibi görünüyor. Ayrıca geriye dönüp baktığımda yönetmenliğin ve liderlik tarafımın her zaman olduğunu ve bunun bende doğuştan bir yetenek olduğunu düşünüyorum. Fakat yetenek kendi başına yetersiz, o yüzden bu konuda eğitim aldım ve setlerde halen tecrübemi arttırmaya devam etmek istiyorum kendi uzun metraj filmlerimi çekmeden önce. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema&Televizyon’un altın yıllarında okudum çok sevdiğim ve bana çok fazla şey katan hocalarım oldu: Tuna Erdem, İlker Canikligil, Selim Eyüboğlu ve Barış Pirhasan şu anda aklıma gelen hocalarımdan bazıları. Daha sonra bölüm birincisi ve onur öğrencisi olarak mezun oldum ve kafama taktığım gibi Fulbright Üstün Başarı bursunu kazanarak Amerika’ya, mezunlarının arasında Tim Burton, Sophia Coppola ve pekçok Pixar, Disney yaratıcısının bulunduğu ve zamanında Walt Disney’in kurmuş olduğu California Institute of the Arts’ta film yönetmenliği ve oyunculuk üzerinde 3 sene boyunca master eğitimi aldım. Los Angeles, Hollywood’ta bulunmak tabii ki beni ister istemez film endüstrisinin içine soktu ve orada bu işlerin nasıl yürüdüğüne dair çok fazla şey öğrendim. Gitmeden önce çektiğim kısa filmlerden Red ve Yasak Kapı (Derya Alabora, Yetkin Dikinciler) başarı kazanmış ve festivallerde ödül almıştı. Son çekmiş olduğum kısa film Strange Little Girl isimli film de Los Angeles’ta pek çok film festivalinde gösterildi, övgüler ve ödüller aldı. Şu an çekmiş olduğum 20 küsür kısa filmden sonra artık kendimi uzun metraj bir film çekmeye daha hazır hissediyorum.
Sinemayla ilgilenmeye ne zaman karar verdin? Neler seni etkiledi, neler seni besledi, hem hayatından hem de seni besleyen yönetmen ve filmlerden bahsedebilir misin?
Sinemayla çocuk yaşta ilgilenmeye başladım. Oldum olası çok geniş bir hayal gücüm vardı ve hikayeler yazıp arkadaşlarımı yönetirdim küçükken. Gençliğimde geçirdiğim sorunlu zamanlarımda ise sinema benim için her zaman bir hayaller alemine kaçış oldu, zaten en sevdiğim film türlerine “kaçış türleri” adı veriliyor. Benim sevdiğim filmlerin pek çoğu bilimkurgu, korku, fantastik ya da film noir türüne girse de yine de iyi yapıldığı sürece her türlü filmi izlerim, bu türde filmler yapmayı tercih etsem de çok net ayrımlarım yok bu konuda. Beni en fazla etkileyen yönetmenlerden ilki Alfred Hitchcock’tur. Bunun yanısıra Stanley Kubrick, Alex Proyas, Terry Gilliam, Quentin Tarantino, David Lynch ve tüm filmlerinin hayranı olduğum Tim Burton beni besleyen yönetmenler. Korku filmleri ise beni kendimi bildim bileli beslemiştir ve beni korkularımla yüzleştirip katarsise yol açtığı için ayrı bir bağım var. Yeni idolum olan yönetmense Hurtlocker’dan önce Strange Days filmini sevdiğim ve ilk kadın yönetmen oscar’ını alan Kathyrn Bigelow’dur. Kendisinin pek çok kadın yönetmene yol açacağını düşünmekteyim. Sinema tarihinde 82 yıldan sonra bir ilktir. Kadınların da iyi bir film yapabileceğini tüm dünyaya ispatlamıştır.
Hedeflerin neler, iyi bir kısa filmci olmak mı, uzun metraja dönmek mi, televizyonda birşeyler yapmak mı, oyunculuk mu, kendini en çok hangisini yaparken tatmin olmuş hissediyorsun?
En büyük hedefim uzun metraj filmler çekmek ve bu filmlerin evrensel olup tüm dünya tarafından izlenmesi. Zaman, mekan kavramlarını tanımadan tüm dünyaya ulaşmanın en güzel yollarından biri bence sinema, müziğin yanısıra. Ama itiraf etmeliyim ki yönetmenlikten önce ilk göz ağrım oyunculuk olmuştur, daha sonra yeterince güzel olmadığımı düşünüp vazgeçmiştim oyunculuktan, çocuksu bir nedenden ötürü. Fakat Amerika’ya yönetmenlik okumaya gittiğimde aldığım oyunculuk dersleri ve oynadığım oyunlar, filmlerle oyunculuk tutkumu da yeniden keşfettim. Ve Amerika’da da bu konuda pek çok güvendiğim kişi tarafından takdir edildim ve devam etmem gerektiği söylendi. Ben de kendi kendime dedim ki pekala yönetmenlik ve oyunculuk yapabilirim. Sonuçta Charlie Chaplin, Woody Allen, Clint Eastwood, Türkiye’den Uğur Yücel gibi pek çok yönetmen aynı zamanda oyunculuk yapmıştır, bu o kadar da olamayacak bir şey değildir. Dolayısıyla önceliğim yönetmenlik olmak üzere hem oynamak, hem de yönetmek istiyorum. Şu anda çalıştığım şirket de bir takım televizyon projeleri yazdım, ilk amacım onları hayata geçirmek ve sunuculuğunu kendim yapmak. İkinci adımsa içinde kendimin de ufak bir rol alacağı uzun metraj olacak.
Kısa film festivalleri hakkında ne düşünüyorsun, takip edebiliyor musun? İkinci el nasıldı, izlenimlerini öğrenebilir miyim?
Kısa film festivallerini elimden geldiğince takip ediyorum. İkinci el bence çok başarılı, çok güzel bir festivaldi. Benim için unutulmaz bir festival deneyimiydi. Çok teşekkür ederim kendilerine benim filmlerime ve söyleşime yer verdikleri için. Dürüst olmak gerekirse beklediğimden çok daha başarılı bir organizasyondu ve festival çalışanlarının tümünü tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Ayrıca festival mottolarına sonuna kadar katılıyorum “Asla Pes Etme!” Kısa filmleri tabii ki seviyorum ama ben şahsen artık kısa film çekmekten biraz sıkıldım. Artık ya reklam ya da sinema filmi çekmek istiyorum. Yine de film yapmak isteyen herkese kısa film yapıp festivallere yollamalarını tavsiye ediyorum. Çünkü kısa film çekmek çok fazla şey öğrettiği gibi, festivaller de çok fazla kapı açıyor.
Genç kısa filmcilere önerilerin, senin başından geçenler, deneyimlerin ve tavsiyelerin nelerdir?
En büyük önerim şu: Derin nefes al, ver, nefes al, ver…Evet. Sinirlenmeyin. Üzülmeyin. Sabırlı olun. Bu zor bir iş, meşakkatli bir iş. Destek verenden çok, sizi kösteklemeye çalışanlar olacaktır. Ne yapın edin, insanlarla aranızı iyi tutun, köprüler yakmayın. Film setlerinde olaylara kişisel yaklaşmayın, bunun bir ekip işi olduğunu unutmayın. Deneyimlerime dayanarak söyleyeceğim çok önemli iki şey olacak: insan ilişkilerinize çok dikkat edin ve fazla tevazu göstermeyin. Başarılarınızdan bahsetmekten çekinmeyin ve interneti sonuna dek kullanın. Bu konuda kendinizi eğitmeye hayat boyu devam edin. Özverili olmaya hazırlıklı olun. Kimsenin hakkını yemeyin, başkalarına da hakkınızı asla yedirmeyin. Sevgi dolu olun ve projeksiyonun ışığından bu sihirli aynaya sadece güzellikler ve pozitif bir enerji akıtın, ne olursa olsun karanlık tarafa kaymayın. En sevdiğim filmlerden birinde dendiği gibi “Güç sizinle olsun!”
Dear Joe Pezzula,
I hope this mail finds you well. I would like to inform you that it is a pleasure for me to contact you for the interview. I won’t be near campus in the next weeks, so I would prefer an interview by telephone. My phone number is: +90 535 766 22 82. It will be best if you can call me after 2 p.m. In the meantime, I am sending my portfolio and a copy of my final short film to you with DHL today. I will send a DVD, it will be better view it on computer because there might be some problems because of NTSC and PAL format differences. Please let me know the exact date and time of the telephone interview.
Thanking you in advance, I am looking forward to hearing form you soon.
Yours Sincerely,
Besi Adut
Interview Information to Mr. Joe Pezzula
Dear Joe Pezzula,
I am writing this mail regarding to the mail that I received from Joe Slowensky today. I am really glad that graduate admissions committee had reviewed my application and it is a pleasure for me to contact you for the interview. I won’t be near campus in the next weeks, so I would prefer an interview by telephone. My phone number is: +90 535 766 22 82. It will be best if you can call me after 2 p.m. In the meantime, I am sending my portfolio and a copy of my final short film to you with DHL today. I will send a DVD, it is better to view it on computer because there might be some problems because of NTSC and PAL format differences.
Please let me know the exact date and time of the telephone interview.
Thanking you in advance, I am looking forward to hearing form you soon.
Yours Sincerely,
Besi Adut
From: Slowensky, Joseph [mailto:jslowens@chapman.edu]
Sent: Tuesday, March 14, 2006 7:10 PM
To: Barnes, Rebecca
Cc: Bunkley, Vicki; pezzu100@chapman.edu
Subject: Finalist Interview – Conservatory of Motion Pictures
Dear Besi Adut:
Our graduate admissions committee has reviewed your application and found it to be impressive. I would like to schedule a time for an interview with you as soon as possible. Will you be near our campus anytime in the next few weeks? If not, it is possible to conduct the interview by phone. Please contact Joe Pezzula at (714) 997-6765, or pezzu100@chapman.edu, to set up a time for us.
In the meantime, would you please send me a copy of one of your best narrative films from your creative portfolio list? I would like to see a short sample of your work.
Best regards,
Joe Slowensky
Joseph M. Slowensky
Associate Professor and Chair
Conservatory of Motion Pictures
LawrenceandKristinaDodgeCollegeof Film and Media Arts
ChapmanUniversity
One University Drive
Orange,CA 92866
714.744.7882